Bărbatul

You are here:
man

Stereotipuri, șabloane, credințe, modă și multă incertitudine.

Am vorbit des despre cum bărbații nu mai sunt bărbați pentru că fie nu știu cum, fie nu înțeleg de ce.

Dacă am avea un microscop să observăm cum s-a modificat ADN-ul masculin de-a lungul miilor de ani, am înțelege, poate, de ce acel standard bărbătesc s-a schimbat, s-a reconfigurat, iar acum nu face altceva decât să inspire un sentiment de insuficiență celor ce erau singurii care purtau pantaloni până nu demult.

Întâlnesc suflete frumoase, ce au atâtea de oferit și de trăit, însă, când vine vorba de nivelul lor de masculinitate, au atât de multe prejudecăți și confuzii, încât nici nu realizează cât de bărbați sunt.

Trendul zilelor noastre tinde către o armonizare între caracteristicile masculine și cele feminine. Se vorbește foarte mult, de câteva decenii chiar, de nevoia de a avea bărbați mai sensibili, mai atenți la nevoile femeilor, mai romantici și de ce nu, mai implicați în viața de familie. Ca toate aceste nevoi să fie satisfăcute, a fost necesar ca bărbatul să înceapă să integreze acele părți preponderent feminine în structura sa, astfel născându-se o noua tipologie de bărbat. Și, ca în orice transformare, până să se ajungă la un echilibru funcțional, s-au conturat și câteva extreme.

Bărbatului nu ii este natural să fie foarte emoțional și sensibil și nu pentru că nu poate, ci pentru ca a învățat că identitatea de bărbat nu deține aceste caracteristici. Iar dacă, dintr-o eroare de soft, manifesta aceste tendințe “pur feminine”, este pentru că este defect, deci, nu mai este bărbat.

Mii de ani de condiționări și povești despre ce înseamnă a fi bărbat, au înscris la nivel de mental colectiv, un blueprint al masculinității părtinitor, disfuncțional și incapabil de a interacționa cu polaritatea sa feminină. Credințele pot scinda ADN-ul în așa fel încât să stingă o specie întreagă.

Un bărbat care începe să-și exploreze partea feminină va fi bulversat, confuz, va deveni un rollercoaster emoțional aparent de neoprit, însă, pe măsură ce va înțelege beneficiile, va tinde să se așeze în matca, într-un  echilibru specific personal. Nu numai că va avea ceea ce mulți alți bărbați își doresc și anume multe femei în jurul său cu care are conexiuni profunde, însă sentimentul de valoare personală va crește exponențial.

Integrarea femeii îl va ajuta pe acest nou bărbat să comunice eficient, exact ca atunci când învață o limba nouă când călătorește pe teritorii străine de țara sa. Nu își pierde identitatea, ci și-o îmbogățește.

Această perioadă de integrare durează ani, ani în care bărbatul se va reconfigura, se va schimba. La început va manifesta din plin trăsături feminine, ca și cum aceste caracteristici vor încerca să suprascrie programul masculin anterior. Cu cât rezistența va fi mai mare, cu atât mai lungă va fi perioada de stabilizare. Cu fiecare schimbare vor ieși la suprafață credințe, concepte și programe adânc înrădăcinate în mentalul colectiv masculin care vor lupta pentru supraviețuire. Și pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai puțin posibil, interiorul bărbatului, la nivel de subconștient, se va rupe temporar de acest mental colectiv masculin pentru a-și da voie să transforme.

Această ruptură de mentalul colectiv masculin va induce un sentiment profund de separare, de lipsă de apartenență și tot temporar va crea un sentiment de poziționare în afara acestei identități.

Bărbatul nu își pierde identitatea de bărbat, doar o reconfigurează în afara a tot ceea ce a crezut anterior că înseamnă a fi bărbat. Acest sentiment de separare este normal, inevitabil și chiar indispensabil în echilibrarea celor două energii masculine și feminine.

Invariabil, în acest proces de reconfigurare, bărbatul se va izbi de femei adânc înrădăcinate în mentalul colectiv feminin. Și încă o dată, se va simți respins, nesigur și puțin mai convins că nu este bărbat. În funcție de percepția personală asupra ce înseamnă bărbatul, ce înseamnă femeia, noul bărbat va întâlni atât femei cât și bărbați care vor pune la îndoială tot ceea ce credea despre ambele tabere. Și când se va fi liniștit să lupte, să demonstreze, va întâlni acea femeie, acel bărbat care îi vor permite să rescrie acel blueprint inițial. Va descoperi și va explora noi unghiuri și va desena singur un nou tablou în care el, noul bărbat, va fi tot ceea vrea să fie, cu elemente din ambele energii, fără delimitare, fără opoziție și fără prejudecăți.

Astfel, integrând noua identitate de bărbat și asumându-și-o, se va reconecta la mentalul de grup masculin și va expune, va hrăni acest sistem cu această nouă opțiune de a fi. Unii îi vor urma exemplul și își vor însuși acest nou blueprint, știind că sunt liberi să încerce, să experimenteze și să-i aducă modificările necesare pentru ei. Alții se vor împotrivi, vor lupta să înăbușe din fașă acest nou proiect, însă, odată introdus în sistem, această schimbare va produce efecte dincolo de controlul personal al celor ce țin cu dinții de trecut. Inovația, adevărul și progresul vor funcționa ca un virus care are capacitatea să upgradeze vechiul, să șteargă și să rescrie coduri ce vor servi unui bine suprem.

În interacțiunea sa cu femeia, noul bărbat va upgrada și mentalul colectiv feminin, prezentând o nouă variantă, o opțiune. Și aici vor fi tabere, însă  progresul, adevărul și binele suprem vor modifica tot ceea este pregătit să se schimbe, să dispară.

Simpla asumare a noului bărbat asupra identității sale va genera schimbări în masă ale sistemului. Și ca orice schimbare, va întâmpina rezistență. Întâi cea interioara, apoi cea a sistemului.

Însă, bărbatul își va recâștiga identitatea, sentimentul de apartenență, de acceptare cu cât își va da voie să înțeleagă că toate aceste schimbări se fac în cadrul identității de bărbat și nu în afara ei.

Așa că, dacă ești bărbat și ești mult prea preocupat să observi asta, îți spun că femeile abia așteaptă să se bucure de noul TU, iar bărbații sunt nerăbdători să aibă un model demn de urmat!